Verschillen PCR- en Antigeen test

PCR-test

Met een test kun je meten of iemand is besmet met het coronavirus. Tot in oktober toe was er één test die het RIVM had goedgekeurd. Dit is de “PCR-test”. Deze test spoort het virus op. De GGD gebruikt o.a. deze betrouwbare PCR-test. Iedereen met corona-klachten kan zich gratis laten testen. Er zijn meer organisaties die de PCR-test gebruiken.

Wat is de PCR-test?

Met een wattenstaafje halen we wat slijm achter uit je keel en je neus. Dit gaat naar een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit.

Positieve uitslag PCR-test, en dan?

Is het virus aanwezig? Dan is de uitslag “positief”. Dan ben je besmet met het coronavirus. De uitslag komt binnen van een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Je gaat thuis in isolatie. Er wordt een bron- en contactonderzoek verricht.

Testen van mensen zonder klachten: altijd met een PCR-test

Mensen zonder corona-klachten, die risico hebben gelopen op besmetting, kunnen zich ook laten testen op corona. Voor deze mensen wordt een zo gevoelig mogelijke test gebruikt. Want als je geen klachten hebt, dan draag je meestal minder virusdeeltjes bij je. Daarom wordt bij deze mensen altijd een PCR-test gebruikt.

De PCR-test bij kinderen

De PCR is een erg betrouwbare test, die ook gebruikt wordt bij kinderen.
Per 4 april gaat de testafname bij kinderen tot en met 12 jaar veranderen. Dan gaat het wattenstaafje om slijm op te halen niet meer helemaal naar achteren maar tot het midden van de neus. De keelafname blijft hetzelfde. Doordat het wattenstaafje niet meer zo diep in de neus gaat, is de test wel iets minder gevoelig.

Iedereen ouder dan twaalf testen we met de gewone testmethode.

Antigeentest

Een ander soort test is ook goedgekeurd door het RIVM: de “antigeentest”. De uitslag is er veel sneller. Daarom worden ze ook wel sneltesten genoemd.

Het gebruik van de antigeentest heeft ook nadelen. De antigeentest is namelijk minder gevoelig dan een PCR-test: als je minder virusdeeltjes hebt, het kan zijn dat de antigeentest deze niet opspoort. Hierdoor bestaat de kans op een ‘vals negatieve’ uitslag. Dit betekent dat een testuitslag ook negatief kan zijn, terwijl je wél corona hebt.